Пролог: Светиот пророк Варух
 

 

Житие: Светиот пророк Варух

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик и верен пријател на великиот пророк Еремија. Им го прорече на Евреите враќањето од вавилонското ропство, потоа пропаста на Вавилон и доаѓањето на Божјиот Син на земјата. Се мисли дека е убиен од Евреите во Мисир како што беше пророкот Еремија, во 7 век пред Христа.

Тропар
Тагата твоја поради неразумието човечко мноштво молитви источи од срце и душа кон Господа, о Варух, слуго на Севишниот, очи во темнина на бездна се спуштија, оплакувајќи ја бедата на човековата суета, но срце во Бога остана, надеж имајќи во Силата Која простува. Спомни си сега за нас, кои на Господа се надеваме, по твоите свети молитви спасение да добиеме.