Пролог: Преподобните Спиридон и Никодим
 

 

Житие: Преподобните Спиридон и Никодим

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монаси и просфорници во Печерскиот манастир. Спиридон беше неписмен а го знаеше наизуст целиот Псалтир и вршеше чуда за време на животот. Се упокои во 1148 година.

Тропар
Блажени сте вие, Спиридоне и Никодиме, отци преподобни, кои во простота деца останавте, Господ од устите ваши пофалби прими, а од рацете дарови кои Духот Свети ги освети. Радувајте се и за нас молете се, псалмопевци на Вечниот Бог, Кој дојде за спасение на родот човечки.