Пролог: Свети Иса, епископ Циклански
 

 

Житие: Свети Иса, епископ Циклански

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од тринаесеттемина Сириски отци (под 7 мај). Голем чудотворец. Реката од далечина ја наврте во близина на градот Циклан со молитва. Моштите му почиваат во црквата со негово име во градот Циклан во Сирија.

Тропар
Чудотворче Господов, оче свет Иса, пастиру на овците словесни, кој на стадото Христово не заборави. Моли се и сега во веки за нас, оче свет, да се удостоиме на Бога да угодиме, по твоите свети молитви.