Пролог: Преподобен Арсениј Кападокиски
 

 

Житие: Преподобен Арсениј Кападокиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Преподобен Арсениј се родил околу 1840 година во Фараса, Кападокија, денешна источна Турција. Рано останал без родители, а за него и за неговите браќа се грижела тетка му. Кога пораснал, Теодор отпатувал за Смирна. Таму, освен грчкиот јазик, ги научил и ерменскиот, турскиот, а делумно и францускиот. После завршувањето на школувањето во Смирна, на 26 години, стапил во општожителниот Флавијански манастир на Свети Јован Предвесник во Цинџи-Дери. Таму бил потстрижен во монах со име Арсениј. До својата триесетта година отец Арсениј учителствувал како ѓакон. Потоа, во Кесарија бил ракоположен во свештеномонах, возведен во чин архимандрит и добил благослов да биде духовник. Имал голема љубов кон Бог и кон сите луѓе. Многу се радувал кога неправедно го обвинувале. Тоа многу му помагало и често, за да ги избегне човечките пофалби, намерно се правел намќор. Но и покрај тоа, не само христијаните, туку и Турците го сметале за свет. Многу години пред преселувањата, Бог му соопштил дека луѓето од Фараса ќе се иселат во Грција, па затоа тој често им повторувал да штедат. Преселбата почнала на 14 август 1924 година. Тогаш отецот морал да се врати шеесет километри назад, пешки, на свои 83 години, за од престолот во храмот посветен на преподобните маченици да ги земе моштите од свети Јован Златоуст. После пристигнувањето на островот Крф тешко се разболел. Се упокоил на 10/23 ноември 1924 година, со моштите на свети Јован Златоуст, стегнати во десната рака, положена над градите. Го закопале на островските гробишта.