Пролог: Преподобен Нил Столбенски
 

 

Житие: Преподобен Нил Столбенски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Земјоделец, родум од Новгород. Штом се оддалечи во пустина, се хранеше со тревки и класчиња. Според глас добиен од висините се пресели на островот Столобное. Еднаш во неговата келија влегоа разбојници за да го ограбат, но одеднаш ослепеа. Си ископа гроб во близина на келијата и секој ден над него плачеше. Се упокои мирно и се пресели во Царството Христово во 1554 година. Неговите чудотворни мошти се наоѓаат на местото на неговиот подвиг.

Тропар
Милината благодатна срце и душа ти опаша, о Ниле, заради подвизите молитвени со кои разговор со небеса поведе. Целиот на Бога предавајќи се, согореа дамките демонски и мирот кој во тебе се всели, наоколу се рашири и до нас стигнувајќи нe привлече благодраност на Бога да вознесеме, за таков молитвеник кого сега го чествуваме, и од него денес молитви просиме.