Пролог: Преподобен Лука Столпник
 

 

Житие: Преподобен Лука Столпник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Живееше во Цариград во времето на царот Константин Порфиророден. Како војник учествуваше во војната против Бугарите, во која виде погибел на илјадници луѓе, а самиот излезе жив и неповреден. Согледувајќи го во тоа спасение прстот Божји, ја презре суетата на светот, се повлече на еден столп кај Халкидон и таму се подвизуваше цели четириесет и пет години, чистејќи си го срцето од сите гревовни помисли и желби. Се упокои помеѓу 970 и 980 година.

Тропар
Во тишината на молчанието го слушна гласот небесен, и зборовите на Животот вечен те подигнаа на столб кон висини, Луко, оче наш преподобен, моли се за оние кои кон тебе молитвено пристапуваат, ти кој си столб непоколеблив на верата, во Христа нашиот Спасител.