Пролог: Светиот кнез Михаил и Теодор бојаринот
 

 

Житие: Светиот кнез Михаил и Теодор бојаринот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Черниговскиот кнез Михаил отиде во татарската орда со својот бојарин Теодор на повик од царот Бати. Но бидејќи не сакаа според татарскиот обичај да поминат низ оган и да им се поклонат на идолите при влезот кај царот, ги убија со меч, во 1244 година. Нивните мошти сведочат за нивната маченичка смрт за Господ Христос и почиваат во Архангелскиот храм во Москва.

Тропар
Исповедниче на верата Христова, Михаиле Божји угодниче, царство земно презре, идолопоклонување погази и заедно со Теодор вера вистинита Господова пофали: со уста и ревност пред заблудените, со срце и душа при Господа Бога, кој на венец маченички ве удостои и на вашите молитви нас нe накалеми.