Пролог: Светиот новомаченик Никола Пантопол
 

 

Житие: Светиот новомаченик Никола Пантопол

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како момче пострада за Христовата вера од Турците во Цариград, во 1627 година. Таму се беше преселил татко му од Тесалија. Името Пантопол значи оној којшто продава с ? и сешто, а Никола го стекна бидејќи неговиот татко држеше ваква продавница. После многу принудувања да се потурчи и мачења затоа што не сакаше да се потурчи, го убија со меч. Моштите му почиваат во манастирот Ксиропотаму на Света Гора.

Тропар
Силниот оган на љубовта Христова пламтеше во срцето твое, Никола свети мачениче, и тебе ништо не те одвои од Господа, по Кого иташе како кошула по воден извор. Отфрлајќи ја агарјанската заблуда, Бога Го исповеда, лагата ја исмеа и венец маченички Господ ти дарува, со кој и нас закрили н? во славата ти дадена, во Небесното Царство Христово.