Пролог: Светите маченици Филимон, Аполониј, Аријан и други
 

 

Житие: Светите маченици Филимон, Аполониј, Аријан и други

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на Диоклецијан некој судија Аријан луто ги мачеше христијаните во Мисир. Па го фати Аполониј и му се закани со маки. Овој се исплаши од маките, па потплати еден музикант, Филимон, да оди преправен во неговата облека и наместо него да им принесе жртва на идолите. Но кога Филимон стапи пред идолите, одеднаш во неговото срце заблеска светлината на христијанската вера и тој се прекрсти. Потоа излезе и почна да вика: „Христијанин сум! Слуга на живиот Бог!“ Кога го слушна ова судијата се насмеа, мислејќи дека Филимон им се потсмева на христијаните. Но потоа Филимон прими страшни маки. Притоа падна дожд од небото и го крсти. Најпосле и Филимон и Аполониј беа убиени со меч од судијата Аријан. Само тогаш и Аријан стана христијанин, бидејќи на гробот на Филимон на чудесен начин си го излечи слепото око. Него царот Диоклецијан го осуди на смрт и заедно со четворица војници коишто исто така се објавија себеси како христијани, беше маченички погубен.

Тропар
Крвта на мачениците Филимон и Аполониј стана семе за новите Христови војници о, Ипатие, светол исповедниче. Верата во Бога те приведе кон идното Царство Небесно, радувај се и за нас моли се, ти кој надежта ја посведочи: да добиеме простување и вечно во Христа битисување.