Пролог: Свети три девици
 

 

Житие: Свети три девици

Календар, житија, пости
Почеток
 
Персијанки. Во времето на царот Сапор овие три девици беа гонети како христијанки и најпосле ги убија со ножеви. Од нивниот гроб пораснаа три смокви што лечеа од секаква болест и мака.