Пролог: Светите маченици Евлампиј и Евлампија
 

 

Житие: Светите маченици Евлампиј и Евлампија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Брат и сестра, од Никомидија. Во времето на едно страшно гонење на христијаните од царот Максимијан некои верници од Никомидија се имаа засолнето и сокриено надвор од градот. Младиот Евлампиј го испратија в град да донесе леб. Кога влезе во градот ја виде царската наредба за прогонство и убивање на христијаните залепена на ѕидот, ја симна и ја искина. За ова веднаш беше изведен пред судија. Кога судијата почна да го советува да се одрече од Христа, тогаш и Евлампиј почна да го советува судијата тој да се одрече од лажните идоли и да Го признае Христос како единствен жив Бог. По ова судијата нареди и го биеја долго дури не го облеа крв и го мачеa со долги, лути маки. Кога слушна за мачењето на својот брат, девицата Евлампија дотрча и самата заедно со брат ? за да прими маки за Господ Исус Христос. И таа беше биена додека крвта не ? удри на носoт и на устата. Потоа ги фрлија во врела смола, па во вжарена печка, но тие со силата на името Христово и со знакот на Крстот го направија огнот безопасен. Најпосле на Евлампиј му ја отсекоа главата, а Света Евлампија издивна пред отсекувањето. Тогаш беа погубени уште двесте христијани, коишто поверуваа во Христа гледајќи ги силата и чудата на Св. Евлампиј и неговата сестра. Сите се овенчаа со маченички венци и преминаа во Небесното Царство.

Тропар
Чест и поклонение денес кон вас покажуваме, маченици свети Евлампиј и Евлампија, бидејќи ревност за верата Христова покажувајќи, нe научивте како на Господа да се принесе, не жртва сепаленица, иако мноштво маки претрпевте, туку срце очистено, за Бога спремно положивте во вашето пред светот исповедништво. По нивните молитви свети, Господи спаси и помилуј.