Пролог: Преподобен Маркијан Кирски
 

 

Житие: Преподобен Маркијан Кирски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од градот Кир во Сирија. Се одликуваше со благородно потекло и со вонредна телесна убавина. С ? остави заради Христа и се повлече во пустината Халкидска заради отшелнички подвиг. Тој е современик на патријархот Флавијан Антиохиски и на царевите Констанциј и Валент. Во неговата келија ноќе светеше Божествена светлина, под која го читаше Светото Писмо и никогаш немаше потреба од друга светлина. Беше голем чудотворец за време на животот и после смртта. Пред смртта му заповеда на својот ученик Евсевиј да го скрие неговото тело и тајно да го закопа, заради мноштвото обожаватели. Се упокои во Господ во 387 година.

Тропар
Ќелијата затворничка светла одаја постана кога благодатта Господова ја осветли со зраци на светлината нетварна, о Mаркијане, саду на Духот Свети, кој мноштво ереси посрами и души залутани приведе. Моли се за нас сега од Царството на Вечната Вистина, ти кој славата Господова ја подигна над секое човечко битисување.