Пролог: Светиот крал Владислав
 

 

Житие: Светиот крал Владислав

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на кралот Стефан. Го изгради манастирот Милешево, каде што од Трново ги пренесе моштите на Свети Сава. Се одликуваше со необична милосрдност кон бедните. На парите од негово време се потпишуваше: „раб Христов Владислав.“