Пролог: Празник на иконата на Божјата Мајка „Радост на сите тажни“
 

 

Житие: Празник на иконата на Божјата Мајка „Радост на сите тажни“

Календар, житија, пости
Почеток
 
Вака се нарекува една чудотворна икона на Пресвета Богородица. Се празнува по повод чудесното исцеление на Ефимија, сестра на патријархот Јоаким, коешто се случи во 1668 година во Москва. Ефимија имаше тешка рана на колкот, па бидејќи лекарите не можеа да ја излечат, таа падна да ? се моли со плач на Пресвета Богородица. И слушна глас: „Ефимија, оди во храмот на Преображението на мојот Син; таму е иконата „Радост на сите тажни“. Свештеникот нека се помоли пред таа икона и ќе оздравиш.“ Ефимија направи така и веднаш стана наполно здрава.

Тропар
Кон Богородица усрдно да притекнеме, ние грешните и смирените, и да припаднеме во покајание, повикувајќи од длабочината на душата: Помогни ни, Владичице, побрзај, смилувај се, зашто погинуваме од мноштвото прегрешенија наши, да не се враќаат празни твоите слуги, зашто Тебе за единствена надеж Те имаме.