Пролог: Свети Димитриј, епископ Ростовски
 

 

Житие: Свети Димитриј, епископ Ростовски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем јерарх, проповедник, писател и подвижник. Се роди близу Киев во 1651 година, а се упокои на молитва во 1709 година. Покрај многуте славни поучни дела особено се прочу со преводот и изданието на Житијата на Светиите. Ја предвиде својата смрт три дена порано и се упокои на молитва. Големо светило на Руската Црква, т.е. на Православната Црква воопшто. Имаше небесни виденија за време на животот. Му послужи ревносно на Господ и се пресели во Небесното Царство.

Тропар
Сопатниче на ангелите, кои списоци за дела човечки исполнуваат, неуморен Божји молитвениче, Димитрие, пастиру слаткоречив, моли се на Бога за нас, епископе свети, Кој благодатно те обдари небесни тајни на светии живи да објавиш на земни наследници, кои кон вечност итаат на Господа Бога да се поклонат.