Пролог: Светиот маченик Фока Градинарот
 

 

Житие: Светиот маченик Фока Градинарот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тој е сограѓанин на свештеномаченикот Фока. Во Синоп близу Црното Море Фока имаше градина којашто самиот ја обработуваше. Со плодовите на својата градина ги гостеше сите минувачи, а не пропушташе ни да им ја нагости душата со словото Божјо. За него слушна кнезот мачител на христијаните и испрати војници да го убијат. Фока ги нагости војниците толку срдечно, што тие се стеснуваа да го убијат. Но на негова молба тие ја извршија заповедта и му ја отсекоа главата. На тоа место, а врз неговите чудотворни мошти, наскоро е подигнат храм посветен на неговото име. Свети Фока го почитуваат особено морнарите, а го повикуваат на помош сите патници по море. Пострада во 320 година.

Тропар
Плодови на ревноста твоја принесе пред Господа, а Он плодови на љубов во тебе умножи, духовни бисери кои на дар доби, на дар ги раздаде: радост, мир, трпение, добрина, милосрдие, кротост, воздржување, о Фоко Божји угодниче. Моли се за нас морепловецу и твоите молитви нека те водат, со Бога помирени во Царството Небесно.