Пролог: Преподобен Роман Чудотворец
 

 

Житие: Преподобен Роман Чудотворец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизуваше во околината на Антиохија. Во својата келија никогаш не ложеше оган и не палеше свеќа. Се упокои мирно. Беше чудотворец за време на животот и после смртта. Им помага на неплодните жени кога му се молат.