Пролог: Свети Стефан Штиљановиќ
 

 

Житие: Свети Стефан Штиљановиќ

Календар, житија, пости
Почеток
 
Деспот српски. Управувал со српскиот народ во многу тешки прилики, борејќи се храбро против Турците и Латините. Божји праведник и родољуб, овој прекрасен кнез може да се спореди со Св. Александар Невски или со Светиот крал Јован Владимир. Се упокои во почетокот на 14 век (според некои во 1515 г.). На неговиот гроб ноќе се појавуваше светлина, според која и се пронајдени неговите Свети мошти, кои долго време почиваа во Фрушкогорскиот манастир Шишатовац, па за време на Втората светска војна беа пренесени во Белград и положени во Соборната црква покрај телото на Св. кнез Лазар. Неговата жена Елена, откако ги виде нетлените мошти Стефанови и чудата што извираа од нив, се замонаши и се предаде на подвиг до смртта.

Тропар
На земјата премудро си стекнал слава, богатството твое на Господа предавајќи го, и Он меѓу небесните жители те насели. Телото твое, светителу, на земјата го сочува нераспадливо, зашто со целомудреност и чистота праведно си поживеал. Затоа во твојата слобода, моли Го Господа да нe спаси, свети Стефане.