Пролог: Свети Стефан Саваит
 

 

Житие: Свети Стефан Саваит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Писател на многубројни прекрасни канони. Се подвизуваше во обителта на Свети Сава Осветен. Подоцна беше епископ. Мирно се упокои во 807 година.

Тропар
Ти кој со ангелите претстоиш пред славата Господова, Стефане, оче благодатен, кого милоста Христова во бестрастие го приведе, пријател станувајќи со Создателот на сите, моли се за нас, свет епископе, мир во Господа за душите наши да најдеме.