Пролог: Преподобен Дионисиј Печерски
 

 

Житие: Преподобен Дионисиј Печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Јеромонах и затворник. На Воскресение во 1463 година кај него се случи ваков настан. Со крстот и кадилницата тој ги обиколуваше пештерите за да ги покади моштите и гробовите на упокоените светии. Па преисполнет со воскресна радост влегувајќи во една пештера возвикна: „Христос воскресе!“ Во тој миг од гробовите екна глас силен како гром: „Ваистину воскресе!“

Тропар
Подвижничкиот живот твој во Христа Господа те преисполни, свет затворниче, со радост воскресна, и границата миговна го пренесе животот во вечноста, за радувајќи се со светиите да повикаш кон Небесата и Светлината: Христос Воскресе!