Пролог: Светата маченичка Аријадна
 

 

Житие: Светата маченичка Аријадна

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во градот Промиса во Фригија во времето на царот Адријан живееше еден поседник Тертил, незнабожец. Девицата Аријадна му беше робинка, а беше христијанка. Тертил приреди големо жртвопринесување на идолите, на коешто благочестивата Аријадна не отиде туку остана дома молејќи Му се на вистинскиот Бог. Нејзиниот господар се разгневи на неа заради ова и почна да ја присилува да се одрече од Христа и да им се поклони на идолите. Но бидејќи Аријадна одби да го направи тоа, тој ја изнамачи биејќи ја и на разни други начини, па ја фрли во затвор. Потоа ја пушти од затворот, но ја избрка од дома. Но набрзо се премисли што ја пушти, па испрати слуги да ја фатат и да ја вратат. Аријадна веќе се беше одалечила од градот. Кога ги виде гонителите, таа му се помоли на Бога при една голема карпа и карпата се отвори и ја прими Аријадна. Од ова слугите се збунија, се раскараа меѓу себе и еден со друг се испоубија.

Тропар
Го сокри Христос во срцето твое, о Аријадно, света девственичке, а Он те заштити во љубовта Негова, и дом ти припреми во вечноста, света маченичке. Тварта гласот на благодатните молитви твои го пренесе пред Господа, и земјата ја сокри убавината, која Небото сега ја прославува. На тие молитви и ние се надеваме, милост да имаме пред Бога.