Пролог: Преподобна Ангелина и Св. Јован Деспот
 

 

Житие: Преподобна Ангелина и Св. Јован Деспот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ќерка на албанскиот кнез Ѓорѓи Скендербег и жена на српскиот деспот Стефан. Заедно со нејзиниот маж претрпе прогонство и секаква горчина делејќи со него во Албанија, Италија и Србија. Своите синови, Максим и Јован, ги воспита во вистински христијански дух. По смртта на нејзиниот маж се замонаши и сосема се посвети на молитвата, на милосрдието и на изградба и поправка на црковни храмови. Народот и сега ја нарекува мајка Ангелина, што произлегува од нејзиното совршенство како сопруга, мајка и христијанка. Нејзините чудотворни мошти почиваат покрај моштите на нејзиниот праведен маж Стефан во Крушедол, заедно со моштите на нивните осветени синови Максим и Јован (доколку не се уништени од Турците). Се упокои во почетокот на 16 век.

Тропар
Прекрасен си, Боже, преславни чудеса твориш и ги прославуваш по смртта оние кои Тебе Те прославуваат, зашто ги покажуваш нетлени телата нивни, а со нивното чудотворство луѓето ги збогатуваш. Во слава на Светото Име Твое ни го дарува телото на угодникот свој, светиот Јован, кој се моли за душите наши.