Пролог: Свети Теодор, кнез Јарославски
 

 

Житие: Свети Теодор, кнез Јарославски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Праведен и милостив, пред смртта прими схима и се упокои во 1298 година.

Тропар
Кротост на душата твоја, смиреност подари на срцето, кое благодатни дом устрои за Господа, о Теодоре, слуго на Вишниот Бог. А Он на твоите молитви свети сега нe приведе, од твојот живот да се ползуваме: грижливост за сираци и вдовици, утеха за болни и немоќни, поучувач на паднати, сe во слава Господова да се прави.