Пролог: Свети Петар Милостив
 

 

Житие: Свети Петар Милостив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Божји угодник од 4 век.

Тропар
Благословен е милосрдниот Бог, о Петре свет покајниче, милоста Негова е од век до век за оние кои на Него се надеваат, полагајќи ја душата нивна заради Царството Небесно. Радувај се, светителу, радувај се милосрден Христов робу, и за нас моли се, трпението и смирението твое да бидат залог за нашето спасение.