Пролог: Светата маченичка и девица Лукија (Луција)
 

 

Житие: Светата маченичка и девица Лукија (Луција)

Календар, житија, пости
Почеток
 
Со мајка ? го посети гробот на Св. Агатија во Катанија, каде што ? се јави Св. Агатија. Нејзината крвоточива мајка тогаш се исцели чудотворно во црквата. Лукија им го раздаде сиот свој имот на ништите, што го огорчи нејзиниот вереник, којшто ја обвини како христијанка кај судијата Пасхасиј. Злобнито судија нареди да ја одведат во блудилиште за да ја осквернат. Но со Божјата сила таа стана неподвижна, како закована за земјата и многубројни луѓе не можеа да ја помрднат. Тогаш некој разјарен незнабожец ? забоде меч во грлото и таа Му ја предаде својата душа на Бога. Пострада во 304 година.

Тропар
Слугинко Господова, невесто Христова, пред Бога застана и не се помести, за да светот ја спознае силата на благодатта, одозгора подадена. Моли се за нас, Лукијо света, духот да не омалаксува, но бодар Христа да Го исповеда, надевајќи се на твоите молитви свети.