Пролог: Преподобен Павле во Латра
 

 

Житие: Преподобен Павле во Латра

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Пергам; се подвизуваше на гората наречена Латра во Мала Азија. Прославен според подвизите и многубројните чуда. На старост се упокои мирно и се пресели кај Господ во 950 година.

Тропар
Господи свет и благословен, нова благодат изли преку Павле угодникот Твој, кој обдарен со добродетели небесни пламен стана, за восход на души и молитви од земјата до небеси. Застапи се, о ти преподобен угодниче, за сите кои во молитва кон тебе припаѓаат, достојнославен мироносен подвижниче, и Бога Го прославуваат во сите векови.