Пролог: Светиот маченик Теотекн
 

 

Житие: Светиот маченик Теотекн

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римски офицер во Антиохија во времето на Максимијан. Кога царот го нудеше да принесе жртва на идолите, тој одговори: „Јас верувам во Господ Исус Христос и Нему ќе Му се принесам себеси на жртва жива.“ После големи мачења го потопија во морето, откако му врзаа камен на вратот. Така пострада чесно.

Тропар
Спомни Си за нас, Господи, по молитвите Теотекнови, кој венец маченички доби, за ближниот животот свој положувајќи го, и Тебе прославувајќи Те, до крај останувајќи на вистината Твоја, за која срцето си го врза. Затоа сега се радува во Небесната татковина, војник Твој постанувајќи, за спасение на родот човечки.