Пролог: Светите апостоли: Марко, Аристарх и Зинон
 

 

Житие: Светите апостоли: Марко, Аристарх и Зинон

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Седумдесеттемина. Свети Марко поинаку е наречен Јован. Во куќата на неговата мајка Марија во Ерусалим Светите апостоли се собираа на молитва (Дела 12, 12). Тој го проповедаше Евангелието заедно со апостолите Павле и Варнава (Дела 12, 25). Потоа беше епископ во градот Вивлос. Свети Аристарх му беше сопатник на Св. апостол Павле (Дела 16, 29), беше епископ во Апамеја Сириска. Свети Зинон или Зина, наречен од апостолите законик (Тит 3, 13), беше епископ во Лид Палестински. Блескаа како ѕвезди во темнината на незнабоштвото и мнозина обратија во верата Христова. А сега блескаат во Царството на љубениот Христос.

Тропар
Мил на Господа, молитвите твои непрестајно се примаа на Небеса, а благодатта ти подарена исцеление даваше на верните од самата сенка на телото твое, о Марко Апостоле, Божји угодниче, а нам прибежиште, кој пред Христа се застапува за наше спасение. *** Сотрудник Павлов, угодник Христов, молитвениче Господов, Аристарх смирениот апостол денес го величаме, бидејќи во ревноста од Првоврховните за пример го имаше, и поучен од Архипастирот, смирено стадо словесно пасеше. За нас, денес, моли се велики меѓу великите.

Кондак
Духот Свет кој во тебе твореше, мноштво ослободи од измамата на лагата, о епископе свети Зиноне. Павле те поучи, а Петар те постави по Божјо благоволение, апостол и пастир да бидеш на Неговото Евангелие, кој и денес за нас се застапува во вечноста.