Пролог: Преподобен Атанасиј, затворник печерски
 

 

Житие: Преподобен Атанасиј, затворник печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој свет човек умре после долг подвиг, браќата го измија, го преоблекоа и го подготвија за погреб. Два дена лежеше така мртов и одеднаш оживе. Кога дојдоа да го погребаат го најдоа како седи и плаче. Потоа се затвори во келија и уште дванаесет години поживеа единствено со леб и вода, со никого не прозборе ни збор. Се упокои во Господ во 1176 година.

Тропар
О Атанасие, свет подвижниче, блажен те нарекуваме, ние кои гласот небесен го послушавме, воскреснат пред воскресение, затворник постана за слобода од Христа Бога да добиеш, на покајание по твоите молитви научи нe, оче преподобен, за плачот наш овоземен радост небесна ни донесе во Господа, со твоето неотстапно застапништво.