Пролог: Преподобен Теодор Студит
 

 

Житие: Преподобен Теодор Студит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен игумен на Студитскиот манастир, голем страдалник за иконите, мудар устроител на манастирскиот живот, боговдахновен учител на Православието и чудесен подвижник. Се упокои во Цариград во 826 година, во шеесет и осмата година од животот.

Тропар
Радувај се, Теодоре, радувај се свет исповедниче, ти кој милозвучно пееше: „На твојата пречиста Икона ? се поклонуваме Благи“, и на сите ни стана светило благодатно Господово, за денес ние Бога да Го прославуваме и тебе да ти се молиме: Радувај се, Теодоре, и Христа Бога моли Го да ги спаси нашите души!