Пролог: Преподобен Васијан
 

 

Житие: Преподобен Васијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на благоверниот цар Маркијан овој светител дојде од Анадолија во Цариград, во 450 година. Неговиот подвиг и чудотворната сила што му ја даде Господ беа големи. Имаше околу триста ученици, меѓу нив и Св. Матрона. Царот Маркијан изгради храм во негово име, којшто постои до денес.

Тропар
Пример на добродетели за сите постна, преподобниот Васијан, Христе Господи, на чии молитви денес се надеваме. Пастир на овците словесни постана, сведочејќи го животот по Твоето Евангелие и благодат Божја преку него се раздаваше, во чудеса кои преку него, Ти Господи, ги твореше.