Пролог: Преподобен Пафнутиј
 

 

Житие: Преподобен Пафнутиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Никогаш не пиеше вино. Еднаш го фатија разбојници и арамбашата го принуди да испие чаша вино. Гледајќи ја добродушноста на Св. Пафнутиј арамбашата се покаја и го напушти разбојничкиот занает.