Пролог: Преподобна Ефросинија Суздајска
 

 

Житие: Преподобна Ефросинија Суздајска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Крстеното име ? е Теодула. Таа е ќерка на Михаил Всеволодович и му беше вереничка на Суздајскиот кнез Мина. Никако не сакаше да се мажи и Го молеше Бога да ја зачува како девојка до смртта. Кога како невеста ја поведоа во Суздај, ненадејно умре кнезот Мина, нејзиниот вереник. Таа не се врати кај родителите, но стапи во манастир, каде што се подвизуваше до смртта. Бог ? даде дар на чудотворство. Се упокои во 1250 година.

Тропар
Мајко преподобна, срце од Христа Бога смирено, со благодат преисполнето, од каде молитва и величание кон небеса се устројува. О, Ефросинијо, достојна невесто Господова, моли се за челадта која по Бога жеднее како кошута за воден извор, и тебе чест денес ти подава во слава Негова.