Vesti i nastani
 
 
 
 
 

До Светиот Архиерејски Синод на Православната Црква на Чешките земји и Словачка (03.02.2006)

“Знаеме дека, кога земното живеалиште на нашето тело, кое е како шатор, се разруши, тогаш имаме од Бога дом, куќа неракотворна, вечно живеалиште на небесата”

                                                                                                       (2. Кор. 5, 1)

 

 

Ваши Високопреосвештенства и Преосвештенства,

Драги браќа во Христа Господа,

 

Со жалење ја примивме веста за упокојувањето на Неговото Блаженство, г. Николај, Архиепископот Прешеовски и Митрополитот на Чешките земји и на Словачка.

Не само Вашата Света Црква и Православието во Чешка и Словачка, туку и целиот православен свет загуби бого­вда­х­новен архипастир и Христоподобен првоерарх, исполнет со бого­љубие и брато­љубие, до целосна подготвеност за жртва, работејќи на нива­та Господова.

Неговото богомудрие и човекољубие го почувствувавме и го при­мав­­ме и ние, преку Неговата нелицемерна и евангелска љубов кон Маке­дон­ска­та православна црква.

Во личноста на Блажењејшиот Митрополит Николај изгубивме и Вие и Ние еден цврст столб на Православието во современото наше живеење и постоење.

До вас, браќата архиереи на Православната црква во Чешка и во Словачка, до свештенослужителите, монасите и верниците на вашата Света Црква, ја искажуваме нашата болка и тага од името на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква, од името на нашите свештено­служители, монаштвото и народот во Македонија, и Му се молиме на Семилостивиот Бог и нашиот Спасител Господ Исус Христос да ја прими душата на починатиот архипастир.

Нека му е вечен споменот и Бог да го прости.

 

ПРЕТСЕДАТЕЛ

                                                            НА СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД НА

                                  МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

                                         АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

+ С Т Е Ф А Н