Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Петровден (13.07.2006)

Централното одбележување на празнувањето на светите апостоли Петар и Павле во Дебарско-кичевската епархија се одржи во соборниот храм на светите Петар и Павле во Кичево.

 

 

 

          

 

 

На Светата Литургија чиноначалствуваше Владиката Тимотеј во сослужение со свештенослужители од Дебарско-кичевската епархија и од Повардарската епархија. Владиката со празнично слово се обрати кон собраниот верен народ, во кое говореше за верата на светите апостоли Петар и Павле и за нивната проповед за спасението, за којашто маченички ги дадоа и своите животи.

По завршувањето на Светата Литургија Владиката Тимотеј и свештенослужителите се упатија во црковниот двор кадешто извршија мал Водосвет и ги благословија и прекршија празничните лебови.

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

известува: свештеник Игор Никовски