Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Илинден во Дебарско-кичевската епархија (04.08.2006)

Големиот македонски празник – Илинден во Дебарско-кичевската епархија свечено се прослави со aрхиерејска богослужба во манастирот на Пресвета Богородица - Пречиста во Кичево, како и со осветувањето на четвртиот по ред конак, кој од темели се возобновува за време на архипастирствувањето на Владиката Тимотеј во оваа епархија.

Најнапред претходната вечер Владиката заедно со свештенослужителите од Дебарско-кичевската и Повардарската епархија отслужи Вечерна богослужба, а следниот ден со поголем број свештенослужители Владиката отслужи свечена архиерејска Литургија.

На светата Литургија беше прочитано и Илинднското послание од Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква. По завршувањето на светата Литургија на јужно-западната страна од црквата, Владиката го освети и благослови камен темелникот за изградба на нов современ конак.

 

 

 

                                             

 

 

 

 

         

 

известува: отец Игор Никовски