Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Christ is Risen! (09.04.2007)

„Никој да не се плаши од смртта; зашто смртта на нашиот Спасител нѐ ослободи. Ја победи Тој Кој од неа беше држан. Го уништи пеколот кога слезе во него... О смрт, каде ти е осилото? О пеколу, каде ти е победата? Христос воскресна и ти си победенХристос воскресна и животот е слободен. Христос воскресна, и ниеден од мртвите не остана во гробовите; зашто Христос станувајќи од мртвите, стана почеток за умрените. Нему нека Му биде слава и власт во сите векови. Амин.“

 

 

         

 

 

         

 

Let no one fear death; for the death of our Savior has set us free. He has destroyed it by enduring it. He destroyed hades, when He descended thereto… O death where is your sting?

O hades, where is your victory? Christ is risen, and you are annihilated… Christ is risen, and life is liberated. Christ is risen and the tomb is emptied of death; for Christ, having risen from the death, has become the firstfruits of those that fall asleep. To Him be the glory and the dominion of the ages of ages. Аmen.

 

 

              

 

 

 

 

Воскресението Христово свечено и со многу радост се прослави во манастирот на св. Прохор Пчински во Донибрук Мелбурн, Австралија. Воочливо беше помасовното присуство во овој наш нов манастир а пред сѐ од припадниците на помладата генерација, кои со пост, исповед и молитва се подготвуваа и се причестија со Светите Тајни Христови. Особено впечатливо беше убавото пеење на византиски стил, на македонски и на англиски јазик, на хорот на MOYA (Macedonian Orthodox Youth of Australia - Македонската Православна Младина на Австралија).

 

 

 

 

известува: игумен Гаврил

манастир св. Прохор Пчински

Донибрук, Мелбурн