Vesti i nastani
 
 
 
 
 

ГПЦ го прифати барањето на МПЦ за средба (08.06.2007)

Грчката Православна Црква позитивно одговорила на барањето на МПЦ за средба со владиците од Атина, дознава Сител. Македонската црковна делегација ќе ја прими грчкиот Митрополит Хризостом, но сѐ уште не е договрен терминот кога тоа ќе се случи. Синодот на Грчката Црква на последната седница го разгледал писменото барање од македонските архиереи и одлучил дека е добро да се организира меѓуцрковна средба. Сител дознава дека Грчкиот Синод веќе и писмено ја известил МПЦ за позитивната одлука.

 

извор: Телевизија Сител, Официјалниот сајт на Грчката Православна Црква