Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Седница на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ (27.12.2007)

Вчера, Светиот Синод на Македонската Православна Црква на својата последна седница во оваа календарска година рагледуваше повеќе тековни прашања.
Синодот упати уште една порака до македонските власти дека нема простор за отстапки околу уставното име на државата, да се истрае и да не се разгорара за никакви измени или додавки на уставното име на Република Македонија.
Иако не се разговарало за промената на календарот, сепак поголемиот дел од Владиците сметаат дека во Р. Македонија не е време за промена на календарот.
Портпаролот на Синодот, Владиката Тимотеј изјави: „Светиот Архиерејски Синод не може да се откажува од вековни традиции на македонскиот народ заради желбите и потребите евентуално на некои бизнисмени.”
Поголемиот дел од денешната Синодска седница, Владиците посветиле на  финансиските проблеми со кои се соочуваат црковно-просветните институции кои се во надлежност на Синодот, како и за проблемите во Австралиска епархија.
Македонските Архиереи очекуваат дека во 2008 година ќе се реши и прашањето на воведување на верското образование во државните училишта.

 

Известува: Калина Трпеска