Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на списанието „Премин“ (02.01.2008)

Деновиве излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“. Списанието „Премин“ во овој број подарува музичко CD - Химни за Рождество Христово во изведба на сестринството на Воведение на Пресвета Богородица Елеуса.

 

Содржина на овој број на списанието „Премин“:

1.       Уводник / уредникот

2.       Репортажа: Римските катакомби

3.       Светителот – архетип на Православието / о. Василиј Гондикакис

4.       Тоше, четириесет дни / Го чекам Воскресението… / сестра Макрина

5.       Во помен на Тоше: Не радувајте се на Моите дарови, туку радувајте се на Мене / Живееме ли, умираме ли – Господови сме / Митрополит г. Наум

6.       Духовити поуки

7.       Беседи / Митрополит Струмички г. Наум

8.       За покајанието / Свети Јован Златоуст

9.       За духот и животот/ Старец Софрониј

10.   Për shpirtin dhe jetën / Plaku Sofroni

11.   Премин Галерија

12.   Бладање / Јанко Илковски

13.   Историскиот развој на црковното пеење во Македонија / д-р Јанe Коџабашија

14.   Како Нимиц ќе ја преименува „таа земја“, Македонија, во Библијата?
/ Венко Андоновски

15.   Вести од православниот свет

16.   Житија: Светители на раната Црква