Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Дортмунд, Божествена Литургија (02.11.2008)

За продолжување на континуитетот на црковниот живот во Македонската православна црковна општина „Свети Кирил и Методиј“ во Дортмунд, СР Германија, во периодот кога, со Божја помош, се очекува да биде регулиран престојот на новиот парохиски свештеник, од страна на властите во СР Германија, Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот Европски г. Пимен благоволи да богослужи и проповеда:

На ден 01.11.2008 година (сабота) Заупокоена Литургија.

    

 

     

 

на ден 02.11.2008 година (недела) Златоустова Литургија.

       

 

        

 

На Божествената Литургија во неделата, покрај верниот македонски народ, присуствуваше и Н.Е. амбасадорот на Република Македонија во СР Германија, проф. д-р Ѓорѓи Филипов.Како централна тема на Беседата, искажана од Митрополитот г. Пимен, беа зборовите на светиот апостол Павле напишани во Првото послание до Коринтјаните: „а ако Христос не воскреснал, тогаш е празна нашата проповед, празна е и вашата вера“ (1. Кор. 15, 14)

 

Известуваaт:
текст: Антоние Поповски
фото: Миланка Тосева