Vesti i nastani
 
 
 
 
 

До Светиот Архиерејски Синод на Руската Православна Црква (05.12.2008)

“Знаеме дека, кога земното живеалиште на нашето тело,
кое е како шатор, се разруши, тогаш имаме од Бога дом,
куќа неракотворна, вечно живеалиште на небесата”
(2. Кор. 5, 1)

           

 

 

Ваши Високопреосвештенства и Преосвештенства,

Драги браќа во Христа Богомладенецот,

 

Со жалење ја примивме веста за упокојувањето на Неговата Светост Патријархот Алексиј II, Поглаварот на Светата Руска Православна Црква.

До вас, браќата архиереи на Светата Московска Патријаршија, до свештенослужителите, монасите и верниците на вашата Света Црква, ја искажуваме нашата болка и тага од името на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква, од името на нашите свештено­служители, монаштвото и народот во Македонија, и Му се молиме на Семилостивиот Бог и нашиот Спасител Господ Исус Христос да ја прими душата на починатиот архипастир, патријархот Алексиј II, и да ја смести во место светло и душепријатно, заедно со своите светии.

Не само Вашата Света Црква и Православието во Русија, туку и целиот православен свет загуби многу значајна личност, бого­вда­х­новен архипастир и Христоподобен првоерарх, кој живееше заради Христа и “достојно за Христовото евангелие” (Филип. 1. 27), исполнет со бого­љубие и брато­љубие, до целосна подготвеност за жртва, работејќи на нива­та Господова, за спасение на својата патства, на сите православни христијани и на сите луѓе.

Неговото богомудрие и човекољубие го покажа и кон нас, преку Неговата евангелска љубов кон Маке­дон­ска­та Православна Црква, секогаш залагајќи се за праведно решение на проблемите кои ги има нашата Света Црква. Секогаш со радост ги при­мавме Неговите совети, исполнети со молитвени благо­­­­пожелби и желби за вистинска христијанска љубов и разбирање. Во личноста на Свјатејшиот патријарх Алексиј изгубивме и Вие и Ние еден цврст столб на Православието во современото наше живеење и постоење.

Нека му е вечен споменот и Бог да го прости.

 

ПОГЛАВАР  НА

            МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

                                        АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

г.г. СТЕФАН