Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Мултимедијално CD „Преображение“ (29.12.2008)

Деновиве, ризницата со која се бележи важното историско, културно, но и актуелно и живо наследство во Македонија е збогатена со уште еден необичнен  паметник. Станува збор мултимедијалното, двојазично ЦД на Зрзеските монаси, во издание на Манастирот Зрзе, насловено Преображение.

Преображение е резиме со кое монашката заедница на манастирот Зрзе сака да го сподели она што го вкусила како дар на вековното наследство, но и како сопствен духовен опит, стекнат на преминот од 20 во 21 век, во периодот од 1998-2008 година. Oваа едноставно раскажана приказна на преобразувањето е споделено соочување со слободата, љубовта, волјата, борбата, животот и смртта. Визуелната, вербалната и музичката нарација ткаат текст кој станува сведок на едно поинакво раѓање, кое се огледува во наличјето на подвигот да се сочува мелосот на една историја, но и да се впишат во симфонијата на животот новите невми на заедницата која наследува и надградува. Низ трите поглавја насловени како Корени, Калеми и Цутови, повикани сме да бидеме учесници во една интерактивна игра, во еден жив дијалог кој е потврда за тоа дека сè е отворено за преобразби и за поинакви читања, кои се по мера на време-просторот што човекот го вкусува.

Мултимедијалното ЦД Преображение, е исчекор во однос на досегашниот третман на културното и духовното наследство. Она што го прави посебен и еднинствн овој авторски труд е тивкиот, но длабок и темелен влог на оние што ги живеат во мигов сите разгранувања на сегашното и на минатото време. Преображение е „место“ каде што на фантастичен начин се преклопуваат современието и сеќавањето.

Текстот и дизајнот се во авторство на Зрзеските монаси, при што се користени и извадоци од Светото писмо и делата на светите отци, како и од интервјуата на зрзескиот игумен, епископ Климент. Музиката е на Ивица Јанкуловски и на Ристо Солунчев. Изобилството на фотографии е на  Зрзеските монаси, Иван Блажев, Огнен Теофиловски, Игор Божиновски, Димитрија Димески, Завод и музеј, Прилеп, а користени се фотографии и од архивата на манастирот „Свето Преображение – Зрзе“. Техничката обработка е на Сивус, а преводот на англиски јазик е на Александар Зафировски.

 

 

                      

 

Известува: издавачка куќа „Темплум“