Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Порака на поглаварите на црквите и верските заедници во Република Македонија (17.03.2009)

Ние, поглаварите на црквите и верските заедници во Република Македонија, од заедничката работна средба одржана на 17 март 2009 година, а во духот на нашите верски и вредносни начела, упатуваме јавен апел до верниците, граѓаните и политичките партии за одржување на мирни, достоинствени и демократски избори.

Имајќи предвид дека овие избори се одржуваат во исклучително време за нашава држава, тие можат значително да влијаат и врз сегашноста и да ја определат нејзината иднина. Токму затоа, никој нема право да ја загрозува стабилноста и перспективата на Република Македонија.

За време на  изборниот процес, повикуваме, преку взаемното почитување да се потврди веќе докажаната меѓуверска и меѓуетничка толеранција.

Тоа е, впрочем, и одлика на нашето верување и залагање.

 

Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски, Македонска Православна Црква

 

Хаџи Сулејман еф. Реџепи,

Исламска заедница во Република Македонија

 

Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх, Католичка црква во Република Македонија

 

Михаил Цеков, Проповедник,

Евангелско-методистичка црква во Република Македонија

 

Бјанка Суботиќ,

Еврејска заедница во Република Македонија