Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“ (28.05.2011)

Неодамна, по повод празникот на Воскресението Христово, излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“.

 

Содржината на овој број ги донесува следните наслови:  

1. Уводник  

2. Светите Кападокиски Отци / Делата на големата тројка Кападокијци и нивната застапеност во македонската средновековна книжевна традиција / Петар В. Георгиевски

3. Репортажа: Кападокија

4. Подвижничкиот дух на Кападокија низ сведоштвото на современите кападокиски старци

5. Три вируса и една антивирус програма / Митрополит Струмички Наум

6. Едни се насмеаја, а други рекоа: „Другпат сакаме да слушаме за тоа“ / Митрополит Европски Пимен

7. За Божјите Благовесници / презвитер Горан Стојчевски                    

8. Ќе дојдам скоро – но не 2012-та / о. Григориј Јакимов

9. „Свештеникот“ на режисерот В. Хотиненко /

Пастирот на Овците Православни во свештениот подвиг да им се биде на сите сè

10. „Кога бев на мака Го повикав Господа, и Тој ме услиши и на ширина ме изведе“ / Виктор Франкл

11. Patristic Treasury: Saint Arsenios the Cappadocian

12. Вечерна служба на свети Григориј Палама
1
3. Воскреснува македонското црковно пеење / д-р Јане Коџабашија
14. Монашкиот живот во Македонија
/ монахиња Синклитикија
15. Манастирот Света Пречиста
Крнино / Кристина Илиевска
16. Нерези / Тања Битољану Плавшиќ
17. Писмо до Сестрите / Јанко Илковски
18. Човечкиот зрак низ призмата на доброто / Горан и Софија Тренчовски
19
. Православна Јапонија
20.
Актуелно од православниот свет

 

Извадок од овој број на „Премин“ можете да прелистате на следниот линк. 

           

  

 

   

 

  

 

  

 

 

 

Списанието „Премин“ во овој број подарува DVD со играниот филм „Свештеникот“.