Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“ (15.02.2012)

На празникот Сретение Господово, излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“.

 

Содржината на овој број ги донесува следните наслови:

 

 

1. Уводник  

2. Кога Бог се раѓа како човек, вечниот живот се раѓа со Него / Беседи: Свети Григориј Палама / Преподобен Јустин Ќелиски

3. Три ориентири / Главен ориентир / Митрополит Струмички Наум

4. Непрекинато чудо / Христос сака одново да се раѓа во нас секој ден / Епископ Карлајлски Димитриј

5. Чисто срце – вечна љубов / презвитер Горан Стојчевски

6. Празник на Децата / Сестра Макрина

7. Како да бидеме со Бога во време на информативно-сетилна преоптеретеност? / о. Григориј Науминко

8. Не барајте ја радоста надвор од себе / Интервју со Архимандрит Ефрем Ватопедски  

9. Светоотечка ризница / За молитвата / Старец Порфириј Кавсокаливиски                   

10. Patristic Treasury

11. Низ Македонија / Владимир Марковиќ

12. Раѓање на образот / Зрнца од синап / о. Филип

13. Елеуса / Хирофуми Сугавара

14. Од творештвото на свети Климент Охридски:
циклус „Претпразнични трипеснеци за Рождество Христово“  / Гоце Ристески

15. Од перото на нашите Отци / Петар В. Георгиевски

16. Болеста како мачеништво / о. Григориј Јакимов

17. Видлива делотворност / Горан и Софија Тренчовски

18. Детско катче: Сакам да цртам икони / Приказна за божествениот Младенец Христос
19. Божикни празници во Аљаска / Александар Божиноски
20. Вести од православниот свет

21. Од науката
22. Катакомбната Црква

23. Житија: Преподобномаченици Јаков Костурски и неговите двајца ученици ероѓакон Јаков и монах Дионисиј

24. Inbox: Да се роди љубовта / Ѓорѓи Кочовски