Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Седмица посветена на Светото Писмо – од 18 до 24 јуни 2012 (01.06.2012 19:34)

Од 18 до 24 јуни 2012 во Скопје ќе се одржи Седмица посветена на Светото Писмо.

 

Програма:

 

Сабота, 16. 6. 2012 од 17 до 21 часот настан пред соборниот храм „Св. Климент Охридски“

„Можност да добиете одговор на ваши прашања посветени на православното христијанство“

На настанот, освен што посетителите ќе може да им поставуваат прашања и да разговараат со свештенослужители од Скопската Епархија на МПЦ – ОА, на истиот ќе се промовираат и продаваат изданија од издаваштвото на Скопската Епархија и Библиското здружение на Македонија.

 

Понеделник, 18. 06. 2012 од 18 и 30 часот голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“ – Свечено отворање на Седмицата;

предавање: МЕСИЈАТА – очекуван од Старозаветниот народ Божји – Израелот и сведочен од Новозаветниот народ Божји – Црквата
предавач: Митрополит Европски г
. Пимен

 

Вторник, 19. 06. 2012 од 18 и 30 часот – голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“ – трибина: „Зошто голем процент од современите православни христијани НЕ ГО ЧИТААТ СВЕТОТО ПИСМО?“

учесници на трибината: протоѓакон проф. д- р Ратомир Гроздановски / презвитер Горан Стојчески / г. Горан Величковски

 

Среда, 20. 06. 2012 од 18 и 30 часот голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“
предавање: Толкување на Беседата на гората – 1. дел!
предавач: презвитер Ивица Тодоров

 

Четврток, 21. 06. 2012 од 18 и 30 часот голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“
предавање: Толкување на Беседата на гората – 2. дел!
предавач: презвитер Ивица Тодоров

 

Петок, 22. 06. 2012 од 18 и 30 часот голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“
предавање: Толкување на Беседата на гората – 3. дел!
предавач: презвитер Ивица Тодоров

 

Сабота, 23. 06. 2012 од 18 и 30 часот голема сала на соборниот храм „Св. Климент Охридски“ дискусија: „За Божјиот избор и призив за водство на Народот Божји“
Дискусијата ќе се одржи по филмот: „МОЈСЕЈ“

Учесници на дискусијата: презвитер Игор Калпаковски / презвитер Горан Тасески / јеромонах Атанасиј

 

Недела, 24. 06. 2012 од 9 часот во црквата „Св. Георгиј Победоносец“ Чаир ЛИТУРГИЈА – заедничко дело на Народот Божји

Од 19 часот, во дворот на црквата „Св. Георгиј Победоносец“ – Чаир: Поетско-музички настан со коктел / Свечено затворање на Седмицата

 

ОРГАНИЗАТОРИ:
„ДОДОМА“ - Движење за организирана духовна обнова на Македонија
Црковна Општина „Св. Георгиј Победоносец“ – Чаир
Скопска Епархија на Македонската Православна Црква
Охридска Архиепископија
проект: „Да живееме заедно како Црква“

 

Извор: Преминпортал