Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“ (29.07.2012 17:40)

По повод јубилејот 45 години од автокефалноста на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“.

 

Содржина

 

1. Уводник / сестра Макрина

2. 45 години автокефалност на МПЦ-ОА

3. Богојавление, во меѓуцрковните односи / Умносрдечната молитва е критериум за вистинско мачеништво / Митрополит Струмички Наум

4. Живот и чудо / о. Горан Стојчевски

5. Похвално слово на архангелите Михаил и Гавриил / свети Климент Охридски

6. Споменот на светиот пророк Илија во ромејската и јужнословенската книжевна традиција / Похвално слово од свети Климент Охридски / Гоце Ристески

7. Светоотечка ризница / Старец Порфириј Кавсокаливит

8. Patristic Treasury / Elder Paisios the Athonite

9. Премин галерија

10. Веродостојноста и авторитетот на Црквата / Свети Нектариј Егински

11. Интервју со Ана Кондратенко: Во секој наш чекор или избор има Божја промисла

12. Свештенството на жената / монахиња Анастасија

13. Катакомбната Црква: Света Марија Скобцова

14. Житија: Света Нона

15. Иконографски преглед на претставите на Успението на Пресвета Богородица / Казуфуми Такеда

16. До монахињите и монасите / Јанко Илковски

17. Сведоштво за едно чудо / Александар Дончев

18. Уметноста и верата: Надежта и верата на Андреј Тарковски

19. Астерфест: Легендите на филмот среде христијанска Велјуса / Горан и Софија Тренчовски

20. Детско катче: Свеќа

21. Вести од православието

22. Записи од поклоници: Отец Јоханес, архимандрит норвешки / Владимир Марковиќ

23. Од науката: Богословската страна на проблемот на сидата / Митрополит Јеротеј Влахос

24. Доење / Молитвата како духовна храна / д-р Александра и о. Григориј Јакимови

25. Inbox: Радост во тагата / Ѓорѓи Кочовски