Vesti i nastani
 
 
 
 
 

До Светиот Архиерејски Синод на Бугарската Православна Црква (06.11.2012 15:57)

Ваши Високопреосвештенства и Преосвештенства,

возљубени браќа во Христа воскреснатиот Бог и Спасител,

 

Со жалење ја примивме веста за упокојувањето на Неговата Светост, Патријархот Максим, Поглаварот на Бугарската Православна Црква.

Во личноста на блаженоупокоениот Свјатејши Патријарх, не само вашата Света Црква и Православието во Бугарија, туку и целиот православен свет загуби многу значајна личност, богомудар архипастир, исполнет со бого­љубие и брато­љубие, цврст столб на Православието, неуморен работник на нива­та Господова, непоколеблив и постојан грижител за спасение на својата патства, за православните христијани и за сите луѓе со добра волја.

Затоа, од Свое, како и од името на браќата архиереи, заедно со сиот клир, монаштвото и верниот народ на Македонската Православна Црква, примете го нашето најдлабоко сочувство, а Семилостивиот Бог нека ја насели неговата душа меѓу светиите и богоугодниците.

Нека му е вечен споменот и Бог да го прости.

 

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

г.г. Стефан

 

До Светиот Архиерејски Синод

на Бугарската Православна Црква

С о ф и ј а