Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Излезе од печат новиот број на православното списание „Премин“ (22.04.2013 20:49)

 

1. Уводник

2. Кратко житие на свети Јован Лествичник

3. „Лествица“: Слово седумнаесетто за бесчувствителноста / Свети Јован Лествичник

4. Онтолошки бунт против паднатиот свет / Митрополит Струмички Наум

5. Учители и татковци / презвитер Горан Стојчевски

6. Patristic Treasury / Elder Joseph of Vatopaidi

7. Краток преглед на православното подвижништво на Синајската Гора / Архимандрит Исаија Симонопетритис

8. Православни светители од Палестина

9. Свети Јован Лествичник – химнографска анализа со прилог: Нотиран славник за Четвртата седмица од Великиот пост / Гоце Ристески

10. „Лествицата“ во нашето ракописно (манастирско) наследство / Петар Георгиевски

11. Верата и уметноста: Границата меѓу религиозното и светското / Оливера Павловиќ

12. Исповед / академик Катица Ќулавкова

13. Играта и спасот денес / Горан и Софија Тренчовски

14. Наука: Нобеловците за Бог

15. Медицината и Православието: Постот како средство за духовно растење и телесно здравје / о. Григориј и Александра Јакимови

16. Мапирање на гравитацијата на Месечината / Јанко Илковски

17. Детско катче / Старечник за деца: „Како што им ги простуваме и ние…“

18. Вести од православниот свет

19. Inbox: Штимерот и учениците / Ѓорѓи Кочовски